Нараства недоволството от решението на община Бургас за събаряне на незаконните постройки. Това каза Митко Доков, председател на Областен ромски съюз в Бургас.

В ромския квартал “Победа” живеят 8 хиляди роми. 100 от постройките са незаконни къщи върху общинска собственост. 30 са незаконните постройки в "Меден Рудник", две от тях вече са съборени.

Две хиляди роми живеят в квартал Горно Езерово. Там са издадени заповеди за събаряне на 52 къщи. От Областния ромски съюз заявиха, че в тези домове са израснали няколко поколения. Семействата са с 6 - 7 деца, социално слаби са.

Притеснението е, че ако постройките започнат да бъдат събаряни от идната седмица, според решението на общината, тези семейства остават на улицата.

Ромите изразиха съжаление, че на срещата не присъстват представители от общинския съвет и администрацията, чиито ресор е строителството. Повечето от ромите, които участваха в срещата, се оплакаха, че на местно ниво не се работи за тяхното интегриране и няма разбиране от страна на общината за разрешаване на този проблем.

Те искат общински терени за построяване на жилища. Досега средства за изграждане на жилища се отделят само по проекти. Такива средства не могат да бъдат отделени поради изисквания на Европейския съюз проектите да бъдат в зависимост от отпусканите от държавния бюджет средства, оповестиха от “Инициатива за равни възможности”.

Митко Доков, председател на Областния ромски съюз, информира, че след събарянето на жилищата е предвидено семействата да бъдат временно настанени във фургони, но по направена от него справка общината не разполага с терени за тяхното поставяне освен в района на квартал Горно Езерово. При това положение теренът в Горно Езерово ще се разшири, а това не решава проблема с незаконните постройки, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase